Arhavi’nin başı istilacı böceklerle dertte.
Haber
05 Haziran 2021 - Cumartesi 12:23
 
Arhavi’nin başı istilacı böceklerle dertte.
Arhavi’nin başı istilacı böceklerle dertte.
ARHAVİ Haberi
Arhavi’nin başı istilacı böceklerle dertte.

Artvin’nin başı istilacı böceklerle dertte.

İstilacı böcek türlerinin dünyada tarım alanlarına yılda 13 milyar dolar zarar verdiği, bu zararlılar ile mücadelede de milyarlarca dolar harcanıyor.

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık YILDIZBAYRAK, dünyada 500 istilacı böcek ve akar türü olduğunu ve bunların çoğunun bitki zararlıları olarak tanındığını belirterek bu böceklerin yılda 13 milyar dolar ürün kaybına neden olduğunu söyledi. Bu türlerle mücadele kapsamında milyarlarca dolar harcandığını kaydeden Yıldızbayrak, son dönemde Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sıkça görülen 'Kahverengi pis koku böceğinin de bu istilacı türlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Artvin ve çevresinde kivi ve fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türü ile beslenebilmektedir

Kahverengi pis koku böceğinin yayılış gösterdiği Artvin ve çevresinde kivi ve fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türü ile beslendiğine dikkat çeken Yıldızbayrak, Kahverengi pis koku böceği yayılış gösterdiği Artvin ve çevresinde kivi ve fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türü ile beslenebilmektedir. Karadeniz Bölgesi için bu iki üründe ticari değere sahip ürünlerdir. Öncelikle bu ana bitkilerden Kivi ve Fındık başta olmak üzere bölgede yetişen diğer bitki türlerinin çoğunluğu da bu zararlının potansiyel tehdidi altındadır. Bölgede organik çay tarımı yapılması kimyasal mücadeleyi sınırlamaktadır. Bu böceğin popülasyon yoğunluğunun fazla olduğu ülkelerde tespit edilen predatör ve parazitlileri mevcut olsa da bunların ülkemizde görülmesi ve türü baskı altına alması çok uzun yıllar sonra mümkün olacaktır. Buna bağlı olarak

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü zararlı böceklerle ilgili bölge laboratuvarında yapılan çalışmalar sonucunda Arhavi ziraat odası başkanlığının öncülüğünde yürütülen zararlı böceklerle ilgili çalışmalar bu yılda tekrardan başlatıldı. En kısa sürede sonuç alınabilecek mücadele yöntemlerine öncelik verilerek vakit kaybetmeden mücadeleye başlandığını belirten yetkililer orman bölge müdürlüğünü tarafından da fenomen tuzak ve ilaç desteği alan Arhavi ziraat odası  ilk etapta pilot bölge olarak Aşağı hacılar ,Yemişlik.kireçli,konaklı,aşağı aşağı yukarı şahinler, derecik ve ulukent köylerine tuzaklar kuruldu, Bu kapsamda Feromon tuzaklarına ağırlık verilmesi önemli olduğunu açıklayan Arhavi ziraat odası başkanı yıldızbayrak. İlaç firmaları ile projeler yapılarak türe karşı ruhsatlı bir insektisit belirlenmelidir" uyarısında bulundu.

 

WhatsApp Image 2021-06-05 at 11-28-33 WhatsApp Image 2021-06-05 at 11-28-38 WhatsApp Image 2021-06-05 at 11-28-42 WhatsApp Image 2021-06-05 at 11-28-46 WhatsApp Image 2021-06-05 at 11-28-49

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: zararlı,böcekler,artvin,arhavi
Yorumlar
Haber Yazılımı