Artan Çay Gübre fiyatlarına Çözüm Önerisi
Haber
04 Kasım 2021 - Perşembe 14:46
 
Artan Çay Gübre fiyatlarına Çözüm Önerisi
Artan Çay Gübre fiyatlarına Çözüm Önerisi
ARHAVİ Haberi
Artan Çay Gübre fiyatlarına Çözüm Önerisi

Çay üreticileri artan gübre fiyatlarına tepkili  Konuyla ilgili Açıklama yapan Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık YILDIZBAYRAK Artan gübre fiyatlarıyla ilgili çözüm önerisinde bulundu.Çözüm önerisi sunan yıldız bayrak şunları söyledi ; 

  • Üst üste gelen zamlar çiftçinin belini bükmeye devam ederken bir de gübre fiyatı buna eklendi. Tarıma küsen çiftçiyi tekrar üretime döndürmek için gerekenler yapılmalıdır. Aksi taktirde üretim olmaz ve üretmezsek aç kalırız.
  • Hükümet ve Tarım Bakanlığı bu gidişata bir an önce tedbir almalı gerekiyorsa bütçede pay ayırmalıdır.
  • Tarım Bakanının açıkladığı %100 artan gübre desteği yeterli olmayıp tekrar gözden geçirilmesi, yıl sonu 1.30 krş olan Yaş çay destekleme miktarının 2.50krş a çıkartılması talebimizdir. 
  • Ülkemizde nüfusun hızla artışı ile tarım alanlarının bölünmesi sonucu aile işletmesi başına düşen miktarın 3 dekar civarına düşmesi insanımızı geçinemez duruma getirmiş ve bölgemiz hızla göç vermeye başlamıştır.
  • Bölgemizin tek geçim kaynağı olan çaya sahip çıkmalıyız. Yeni açılan tarım alanları hemen ruhsatlandırılmalı ve mevcut işletmelerde kapasite artışı yapılıp ihtiyaç duyulan yerlerde yeni fabrikalar kurulmalı, aynı zamanda bölge halkı için istihdam sağlanmalıdır. Ayrıca üretilen kuru çayın dünya piyasasında pazar payı arttırılmalıdır.
  • Çay dönemsel ürün olduğundan 3 sürgün toplamı 63 gün 2 ay civarı tarım yapılmakta olup diğer 10 ay üreticimiz tarım yapmamakta 2 ayda kazandığını tüketmektedir.
  • Bu insanımızı tarımda tutmak ,tarımsal üretimi ve çiftçinin gelir miktarını artırmak  için Tarım ve Orman Bakanlığının her yıl arttırarak insanımızın hizmetine sunduğu ORKÖY  hibe destekli tarımsal ve hayvancılık kredileri , kırsal kalkınma projeleri , DOKAP, DOKA, IPARD kapsamındaki kredilerin ve teşviklerin bölgemizin coğrafik , ekonomik ,sosyal,kültürel,iklimsel yapıları dikkate alınarak çiftçimizi tarıma, ekonomi ve istihdama kazandıracak şekilde dağıtılması talebimiz olup verilen kredilerin denetlenip, neler getirip götürdüğü değerlendirerek devamının uygulanması talebimizdir.49459836_10214551195625861_8998743585121632256_n 
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: Artan Çay Gübre fiyatına Çözüm Önerisi
Yorumlar
Haber Yazılımı