Bacalarımızı Temizlettirelim.
Haber
15 Kasım 2021 - Pazartesi 09:25
 
Bacalarımızı Temizlettirelim.
ARHAVİ Haberi
Bacalarımızı Temizlettirelim.

Özellikle kış aylarında basın organlarımızda Bina Yangınları haberleri sürekli yer almakta olup Vatandaşlarımızın kişisel katkılarıyla çözülebilecek diğer bir konu ise evlerdeki soba ve kazan bacalarının temizliğidir.

Bacanın kirli olması sonucu, sobadan çıkan dumanı ve gazı havaya iletemediğinden zehirlenmelere yol açar, yakıt tüketimini arttırır. Her yıl muntazaman temizlenmeyen bacalar iyi çekmez, uzun süre temizlenmemiş bacalar ise kurum(is) birikmesi dolayısıyla tıkanarak, içerisinde bol miktarda karbon monoksit gazı bulunan dumanı, geriye evin içine verir. Bu gazı belirli bir süre solunum yoluyla ciğerlerine alan canlılar hayatlarını kaybederler.

Yine, Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar zaman içerisinde tutuşarak, potansiyel yangın tehlikesi oluşturmakta, baca yangınları kolayca çatı yangınlarına, çatı yangınları da bina yangınlarına dönüşür.

Dolayısıyla, konut ve işyerlerinin, “Kış sezonu başlamadan önce, kalorifer kazan kontrolleri ile bakımlarını ve Bacaların temizliğini yaptırmaları” gerekmektedir. Normal Bacalar yılda iki kez, lokanta vb. bacaları ise daha sık olarak, yetkili ve ehliyetli firmalara temizlettirilmeli, sıva çatlağı olan ve hasar görmüş bacalar tamir ettirilerek, tıkalı bacalar mutlaka açtırılmalıdır. Böylelikle, temizlenmiş bacası olan sobada yanma iyileşerek, eksik yanma, oda içini gaz sızması ve baca gazı koku problemi önlenmiş olacaktır. Görüleceği üzere, Baca temizliği can güvenliğini sağladığı gibi, yakıttan da tasarruf sağlayarak aile bütçesine katkıda bulunur.

Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Zira Yalıtılmamış bacalar hızlı şekilde soğuyarak, bacalarda sıcak gaz içindeki nem yoğunlaşıp, bacalarda daha hızlı tıkanmalara ve duvarlarda lekelenmelere neden olur, Sobada baca çekişi ve yanma verimliliği düşer. Bu Neden ilçe halkımız biraz daha hassas olması ve bacaları temizletmesi önemle duyurulur.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: Bacalarımızı Temizlettirelim.
Yorumlar
Haber Yazılımı