Kafes balıkçılığı projesi ilçemizi ikiye böldü
Haber
15 Mart 2022 - Salı 20:08
 
Kafes balıkçılığı projesi ilçemizi ikiye böldü
ARHAVİ Haberi
Kafes balıkçılığı projesi ilçemizi ikiye böldü

Arhavi'de yeni tartışma kafes balıkçılığı oldu. Kafes balıkçılığı: "Denizde ve tatlı sularda balıkların kafes içinde dışarıdan yemlenmesi ve yetiştirilmesi" anlamına geliyor.

Son bir yılda Hopa’dan Sinop’a kadar sahil kentlerinin neredeyse tamamında kafes balıkçılığı projeleri gündeme gelmeye başladı.

Rize’nin Fındıklı, Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçelerinde yapımı planlanan kafes balıkçılığı projelerine  tepki ve destek konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Kafes balıkçılığına sıcak bakmayan bazı balıkçı ve vatandaşlar Denizlerin sadece birilerinin servetine servet katmak amacıyla kirletilmesine müsaade etmeyeceklerini. Yöre balıkçılarının kafes balıkçılığından etkileneceğini Projeyle alakalı duyuruların da düzgün yapılmadığını belirten  Vatandaşlar, “ÇED toplantısı oluyor son gün son saat haberimiz oluyor. Şirketler işlerini kolay yürütüyor. Vatandaşların olumsuz isteğine rağmen kamuoyu oluşturuyorlar, gizli kapaklı bu işi geçirmeye çalışıyorlar. Biz de sonuna karşı mücadele edeceğiz, gücümüz yettiği kadar, yasal sınırlar kapsamında bu işe karşı çıkacağız” diyorlar

Öte yandan Kafes Balıkçılığı destekleyenlerde var tabi  onlarda şunları söylüyor ; Nüfus arttıkça, dünya ülkeleri besin kaynağı arayışlarını okyanuslara yönlendirmeye başladı. Ancak balıkların ve diğer deniz ürünlerinin doğal stokları aşırı avlanma yüzünden hızla tükenmekte. Balık çiftliklerinin kıyılardan açık sulara doğru uzaklaştırılması halinde, sadece okyanus yüzeyinin yüzde 0,025’i kadar, neredeyse göl büyüklüğündeki bir alanın, küresel balık talebinin tamamını karşılayabileceği ve denizlerdeki doğal yaşamın yeniden eski güzel günlerine dönebilmesine hemde İlçemizde üretimi her geçen yıl artan ve ihracatı da yapılan kafes balıkçılığı hem kent ekonomisine hem de istihdama katkı sağlıyor. Denildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kafes, balıkçılığı, projesi, ilçemizi, ikiye, böldü,
Yorumlar
Haber Yazılımı