Uzm Doktor Levent Genç'ten Kene Uyarısı.
Haber
20 Mayıs 2022 - Cuma 14:26
 
Uzm Doktor Levent Genç'ten Kene Uyarısı.
Uzm Doktor Levent Genç'ten Kene Uyarısı..
ARHAVİ Haberi
Uzm Doktor Levent Genç'ten Kene Uyarısı.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına virüs diye adlandırılan mikropların neden olduğunu ifade eden Uz. Dr. Levent Genç, “Hastalık genellikle insanlara kenelerin kan emmesi , ısırması sonucu veya bulunan kenelerin çıplak elle toplanması ve ezilmesi ile bulaşır. Hastalık hayvanlarda belirtisiz olarak seyredebilir. Bu nedenle de hayvanınız sağlıklı görünse bile hastalık bulaştırabilir. Hastalık, vücudunda virüs taşıyan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabilir. Hastalık, virüsü taşıyan insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabilir” dedi.

Keneden korunmak için riskli alanlara giderken açık renkli giysilerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Genç, “Keneler uçmaz, zıplamaz, mutlaka insan vücudunda kan emmek için tutunabileceği bir yere ulaşmak amacıyla tırmanırlar. Bunun için mümkün olabildiğince kapalı giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine alınmalı veya çizme giyilmesi tercih edilmelidir. Riskli alan dönüşlerinde mutlaka kişi kendi vücudunu ve çocuklarının vücudunu kene yönünden kontrol etmelidir. Özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dikkatli incelenmelidir” diye konuştu.

Vücuda yapışmış keneler, hijyen ortamı sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır" şeklinde konuştu.

Keneden korunmanın başlıca yolları

Eller sabunla yıkanmalı

Çıplak elle temas edilmemeli

Açık renkli örtü serilerek oturulmalı

Koruma önlemleri alınmalı

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: Uzm, Doktor, Levent, Genç'ten, Kene, Uyarısı.,
Yorumlar
Haber Yazılımı